Välkommen till min allra senaste blogg!

Du är nu inne på en blogg, där jag inte gör anspråk på att ta upp all världens problem, men som fyller en lucka i mitt bloggande, som för övrigt handlar om min hemmiljö och arbetet med mitt hus, om mina höns och om lokala förhållanden.måndag 15 april 2013

Tankar om tillväxt och innovation

Går igenom lite gamla papper och anteckningar och bl a hittat ett från ett seminarium om tillväxt, så vill jag bara återge några nedpräntade tankar på detta anteckningspapper. Vill förresten minnas att det var vår planeringschef Kalle A som höll i seminariet.

Först och främst skall sägas att jag direkt från seminariet antecknat "The rise of the creative class (Richard Florida)" och sedan tre ord:

- Talang
- Urban
- Kreativitet

Alltså: nyckeln till tillväxt ligger i det talangfulla, som i sin tur återfinns i det urbana, där de kreativa tankarna föds. Det räcker alltså att titta på Kista eller Silicon Valley, så förstår man: Det är i sådana miljöer man kan hitta dessa faktorer i en kreativ korsbefruktning.

Jo, jag förstår. Datorer, facebook, nanoteknologi. 

Men så har jag tillfogat några egna tankar, nämligen:

Vad är tillväxt? Vilka växer? Jag skulle kunna tillägga: Vilka växer inte? Några som bevisligen inte växer i en urban tillväxtekonomi, där alla småjordbruk i stort sett utplånats, är hankycklingar. De åker direkt ned i en kvarn, eftersom de inte behövs i äggkläckningsindustrierna. Och för ägg till miljarder stadsbor (2050 beräknas de vara 6,3 miljarder) som vill ha ett ägg var på frukostbrickan 365 dagar om året krävs storindustrier.

Regnskogarna växer inte till heller. Åtminstone inte för närvarande. Växer gör däremot algbildningen i Östersjön, näthatet, skyskraporna, slumområdena, mångmiljonstäderna.

Sedan begreppet innovation. Där har jag skrivit meningen: "Jag har en ny idé att ta upp en gammal idé som har fallit i glömska." 

Detta var så innovativt, tycker jag, att jag måste få det på pränt innan jag slänger papperet. Eller?

Tja, varför inte? Såg en gammal journalfilm från någon rangerbangård i Sverige, där järnvägsvagnarna var försedda med hjul. De kopplades av tågrälsen och rullade sedan vidare med sin last - på vanliga gummiförsedda hjul. Att uppfinna hjulet igen, kanske inte alltid är en dum idé?

Egentligen borde det vara rätt bra - låta en uppfinning få en andra chans. Ofta avvecklas eller förkastas också goda idéer och tillämpningar av dåliga och kortsiktiga skäl. Så - varför inte lite återanvändning eller återvinning även här?

Skippa begreppet tillväxt och ersätt det med något bättre, något hållbart. Varför inte återväxt? 

Bara lite tankar så här i pappersrensningens tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar