Välkommen till min allra senaste blogg!

Du är nu inne på en blogg, där jag inte gör anspråk på att ta upp all världens problem, men som fyller en lucka i mitt bloggande, som för övrigt handlar om min hemmiljö och arbetet med mitt hus, om mina höns och om lokala förhållanden.onsdag 22 januari 2014

Civilisation på gott och ont

Ovanstående bild har jag hämtat från https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152200275751983&set=a.414474606982.203397.401951976982&type=1&theater

Jag måste nog erkänna att efter att ha besökt utställningen 1001 Inventions på Värmlands Museum på den sista visningsdagen den 19 januari, är jag kluven till civilisationen. Tittar man på bilden överst, finns bara ett svar: Civilisationen är ett elände och håller på att förstöra vår jord. Men finns det bara ett svar?

1001 inventions handlar om "den muslimska världens" bidrag till vår utveckling. Den muslimska världen definieras som den mellan Spanien och Kina under medeltiden. Det var nämligen då som man i denna region tog upp det romerska och grekiska arvet och gjorde mängder med upptäckter och uppfinningar.

Bortsett från att jag nog tycker att begreppet "den muslimska världen" och "det muslimska arvet" är lite missriktat, eftersom vissa av forskarna inom detta geografiska område faktiskt bl a var judar och kristna, vilket också nämns på utställningen, blev utställningen en liten aha-upplevelse. Det visade sig nämligen att vårt samhälle vilar på mängder av uppfinningar som gjordes under denna tid; en tid som i Europa kallas "den mörka medeltiden".

Nedan finns några foton av några av mina favoritinnovationer. En annan var en kines som på 1000-talet beräknade jordens omkrets till 633x,x km, har jag för mig det var. Det har senare visat sig att hans beräkningar bara diffade på 16 km......Bra gjort, tycker jag!

Läs gärna texten på bilderna från utställningen och begrunda vad som gått fel i civilisationen, när vi nu har lyckats ställa till det så med föroreningar av mark, luft och vatten, utbredd ökentorka, nedskräpning, överkonsumtion etc etc etc. Vad kan vi göra för att ställa saker till rätta? Har vi kanske något att lära av gamla tiders civilisationer? Eller är det enda som återstår att lämna civilisationen, som några befolkningsgrupper gjort på Vanuatu och återgått till sin ursprungliga livsstil?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar